HTML

terepgyerek

Terep-programok gyerekkel - kirándulás, természet, erdő, állatok, növények, kaland

Friss topikok

  • tarimo: @MolnarErik: Majdnem ott! A zöldből kb. fele úton elágazik jobbra a zöld négyzet, ami egy-két utcá... (2014.03.11. 22:14) Öreg tölgy tanösvény (Budai-hg.)
  • tarimo: @hamucinka: Köszi! :-) Lesz alföldi is... :-) (2013.08.30. 14:38) Hozzászólás!?
  • tarimo: Örülök, hogy tetszik! Igyekszem hamarosan új bejegyzéseket írni! (2012.11.14. 14:40) Bőszénfai szarvasfarm

Gánti bauxitbánya

2011.09.06. 22:36 tarimo

Gánt a Vértes déli oldalán található kicsi falu, amely egykor a bauxitbányászatáról volt híres. A települést Székesfehérvár felé elhagyva jutunk a bányatelepre, ahol az egykori külszíni fejtés helyén, ma földtani bemutatót (tanösvény) és bányászati múzeumot találunk. A múzeum áprilistól októberig van nyitva, ahol a bauxitbányászat történetét és a mélyművelés gépeit ismerhetjük meg egy mesterségesen kialakított, rövid járatban. A múzeum előtt újabb gépekkel és bányavonatokkal ismerkedhetünk meg. Az 1960-as években kimerült bányagödörben pedig egy 3,5 km-es tanösvényt alakítottak ki, amelyen biztonságosan végigjárhatjuk a vöröses marsbéli tájat.

Belépők: földtani bemutató ingyenes; múzeum 400 Ft/fő

 

Saját tapasztalatok: A múzeum kicsi és gyerekkel is gyorsan bejárható, érdekes hely, a kint felállított gépek egy része kipróbálható, de kétség kívül a legizgalmasabb gyereknek, felnőttnek egyaránt, a bányagödör. A talaj színeinek változatossága (piros, bordó, narancs, sárga) és a gyér növényzet tényleg űrbéli tájjá teszi az egész környéket. Esős időben kicsit ugyan sáros, és látható, hogy nagyobb esők már elmosták a tanösvény tábláit (amit senki sem szerelt vissza...), de így is érdekes a fehér, murvával felszórt úton körbekanyarogni a gödör peremén, alján. A lányunk rengeteg különböző színű követ gyűjtött és végig élvezte a sétát, pedig a végét esőben, futva tettük meg... Sebaj, a mosógép kibírta a sarat! :-)

Térkép forrása: www.vertesinaturpark.hu

Szólj hozzá!

Címkék: vértes múzeum gánt tanösvény bauxitbánya

A bejegyzés trackback címe:

https://terepgyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr293207754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása