HTML

terepgyerek

Terep-programok gyerekkel - kirándulás, természet, erdő, állatok, növények, kaland

Friss topikok

  • tarimo: @MolnarErik: Majdnem ott! A zöldből kb. fele úton elágazik jobbra a zöld négyzet, ami egy-két utcá... (2014.03.11. 22:14) Öreg tölgy tanösvény (Budai-hg.)
  • tarimo: @hamucinka: Köszi! :-) Lesz alföldi is... :-) (2013.08.30. 14:38) Hozzászólás!?
  • tarimo: Örülök, hogy tetszik! Igyekszem hamarosan új bejegyzéseket írni! (2012.11.14. 14:40) Bőszénfai szarvasfarm

Szent-kút (Borostyán-kút), Bakonybél

2011.08.28. 22:36 tarimo

Bakonybéltől kb. 1 km-re található a Szent-kút, másik nevén a Borostyán-kút. A piros kereszt vagy a sárga turistajelzésen, egy kényelmesen járható kocsiúton hagyjuk el a települést. A rövid séta után elérjük a több forrás foglalatát adó kutat, amelynek vizét felduzzasztva egy kis tavat hoztak létre a falu lakói. Az egykor itt élt remetéknek köszönhetően a környéket szent helyként tisztelik, a közép-európai Mária út is érinti. A tó partján kápolna áll, felette az erdővel borított hegyecske tetején kálvária látható, amelyhez 14 stációval szegélyezett sétaút vezet fel. Kisgyerekkel, akár babakocsival is, könnyen megtehető a forrásig vezető út, a kálváriához viszont csak gyalogosan lehet feljutni. A tó és környezete kellemes piknikező hely.

 

Saját tapasztalatok: Meleg nyári napon, nagy csapat gyerekkel, népes baráti társasággal jártunk a Szent-kútnál. A faluból kivezető utat autóval tettük meg, de a forrás és a kápolna környékét, valamint a kálváriát már gyalog derítettük fel. A forrás hideg vizében a gyerekek nagyon élvezték a pancsolást és a kálvária megmászása sem okozott gondot számukra. A hely szentségét még a kisebbek is megérezhették a stáció képeinek nézegetése és Krisztus történetének elmesélése közben.

Újév napján ismét felkerestük a Szent-kutat, egy kisebb baráti társasággal. Gyalog sétáltunk ki a kissé sáros kocsiúton a faluból, de a táv így is könnyen teljesíthető volt. A gyerekek most is nagyon élvezték a pancsolást a jeges vízben (mi kicsit jobban aggódtunk, mint a nyári kánikulában... .-).

Térkép forrása: www.map.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: bakony forrás kápolna kálvária bakonybél szent kút borostyán kút

A bejegyzés trackback címe:

https://terepgyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr923186573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása