HTML

terepgyerek

Terep-programok gyerekkel - kirándulás, természet, erdő, állatok, növények, kaland

Friss topikok

  • tarimo: @MolnarErik: Majdnem ott! A zöldből kb. fele úton elágazik jobbra a zöld négyzet, ami egy-két utcá... (2014.03.11. 22:14) Öreg tölgy tanösvény (Budai-hg.)
  • tarimo: @hamucinka: Köszi! :-) Lesz alföldi is... :-) (2013.08.30. 14:38) Hozzászólás!?
  • tarimo: Örülök, hogy tetszik! Igyekszem hamarosan új bejegyzéseket írni! (2012.11.14. 14:40) Bőszénfai szarvasfarm

Szalafő - Pityerszer, Felsőszeri tanösvény (Őrség)

2012.08.19. 16:00 tarimo

Szalafő, a magyar-szlovén határ mellett, az Őrségben helyezkedik el. A páratlan természeti környezet és a számos kultúrtörténeti érték miatt, a környék ma az Őrségi Nemzeti Park része. A falu szép példája az Őrségre jellemző szeres településeknek. Az egykori őrségiek a patakvölgyekkel erősen tagolt, dimbes-dombos tájban a házakat kisebb csoportokban (szerekben) a dombok tetejére építették. Szalafő 7 szerből áll. A 4,5 km hosszúságú, kék kör jelzésű túra körbejárja a Templomszert, a Pityerszert, a Felsőszert és a Papszert, részben érinti a Felsőszeri tanösvényt is, amely az Őrség népi építészetét mutatja be. Szalafő-Pityerszeren egy kisebb népi műemlékegyüttest tekinthetünk meg, ahol az Őrségre jellemző, helyben megőrzött kerített ház, emeletes kástu (kamra) és tóka (esővízgyűjtő tavacska) mellett, az ide áttelepített füstös házat is megnézhetjük. A múzeum áprilistól októberig van nyitva.

Bővebb infó: onp.nemzetipark.gov.hu

Belépő Szalafő-Pityerszeren: 550.- Ft/fő, 350.- Ft/gyerek

pityerszer.jpg

Térkép forrása: www.turistautak.hu

Saját tapasztalatok: Nagyobb baráti társasággal kirándultunk az Őrségben idén nyáron. Az óvodás és kisiskolás gyerekekkel egy bő fél napot vett igénybe a körséta bejárása és a népi műemlékek felderítése. Ki több, ki kevesebb lelkesedéssel menetelt a dombról le-, dombra felvezető utakon. Az én 5 éves terepgyerekem élvezte, de a végére elfáradt. A táj gyönyörű és a népi műemlékek pedig már ekkora gyerekeknek is izgalmasak ("most én vagyok a malac - röf-röf" - ólban, "ott is egy béka, meg ott is" - tóka partján, "tényleg itt volt a lókaki?" - kerített ház udvarán)... :-)

DSC01335.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás múzeum skanzen tanösvény Őrség Szalafő

A bejegyzés trackback címe:

https://terepgyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr314720245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása